onsdag 19. november 2008

148.*

Salme 148.

Dette er en lovprisningssalme der både himmel og jord skal prise Gud. For de er vitner til Guds nåde og frelse som Herren har gitt verden. Derfor er dette en del av skapelsesteologien.

.

1. Skaperverket skal love Herren.

Det er kanskje litt underlig for oss å tanke slik. Men sol og måne og stjerner skal prise Gud, v. 2ff. De kan ikke gjøre det med ord og tale og sang. Men ved sin blotte eksistens og sin gjernings som lys er de med og peker på Guds storhet. Det i seg selv er en lovsang.

.

Det skulle vi også tenke på. Vi er vitner for Gud ved at vi lever og gjør vår daglige gjerning i det stille. Det er ikke alltid ord som skal til, og det er ikke alle som kan stå frama med sang eller tale. Men vi kan alle sammen leve. La derfor livet vårt være preget av Gud og hans rike. Vi finner hans rike og tale i Bibelen. Tenk om vi kunne leve mer i overensstemmelse med Hans ord!

.

2. De skal love Herrens navn, v. 5 og 13.

Navnet betyr ofte personen. Og de ulike navn på Gud forteller oss hvem denne ”personen” er og gjør. Både skaperverket og menneskene skal prise Guds navn. Da blir det viktig hva navnet betyr.

.

Navnet Herren er Jahveh eller JHVH, som jødene ikke uttaler men erstatter med et annet navn, f. eks. ”Navnet”. Ingen vet hvordan dette ordet skal uttales rett, og de har så stor ærefrykt for Gud at de vil ikke risikere å uttale det galt. Og en slik respekt for Gud og hans navn er i seg selv en lovprisning. For det viser storheten i Gud.

3. Alle dyr skal love Herren, v. 7ff.

Dyreverden har heller ikke evne til å tale og synge og uttrykke seg i en lovsang til Herren som vi oftest tenker på. Men de er også vitner ved sin eksistens. De er skapt av Gud og de har en oppgave her på jorden. Dermed vitner de om en mektig Gud.Det er lovsang i Herrens øre.

.

Fuglene ble skapt før dyrene, og alt på jord ble skapt før mennesket. Men de er alle sammen hans henders verk. Og det Gud har gjort, skal takke ham for skapelsen og lovprise ham for all hans gjerning. Det at Gud tar med dyr og fugler og selve skaperverket i denne oppfordringen, viser hvor høyt han akter alt han har gjort.

.

4. Alle mennesker skal prise ham, v. 11ff.

Guds tanke og mening var at hele skapningen skulle være til pris for ham. Og han vil at alle mennesker skal leve og være til ære for sin Gud. Lederne i landet skulle være det: konger og fyrster og dommere, står det. Gamle og unge kan være med.

.

Guds tanke var at mennesket skulle leve nær sin Gud, v. 14. Og det sanne Guds folk er alltid nær ham. Vi er bnær Gud når vi tar til oss av hans Ord, lever i bønn med ham og er med i de troendes forsamling. Der er Gud tilstede. Våre samlinger skulle også være preget av lovsang ved at vi opphøyer Gud og ikke oss selv eller andre mennesker.

.

I v. 14 har vi en profeti som ikke var fullt åpenbart på Davids tid: Han har opphøyet et horn for sitt folk til en lovsang for alle de fromme. Hornet er ikke bare et tegn på styrke og seier (5. Mos. 33, 17). Det er også et uttrykk for Han som skal komme med seier og karft fra Gud til frelse for alle folk, Messias. Sakarias synger om det: Og han oppreiste oss et frelsens horn, Luk. 1, 69. Det var Jesus han talte om da. Og det er sant: Alle fromme (frelste) har alltid lovprist ham for frelsen full og fri.

Amen.

.

Ingen kommentarer: