tirsdag 25. november 2008

104.*

Salme 104
Sangeren lover Herren, som viselig har innrettet alt det han har skapt de fire første skapelsesdager, til beste for mennesker og dyr, den femte og sjette dags skapninger, og som gir disse sine skapninger alt det de trenger til næring og liv, 1-30. Han slutter med det ønske at alle skapninger må gi Herren, den allmektige Gud, hans ære, hvad han selv vil gjøre hele sitt liv igjennem, og at de ugudelige, som ikke vil gjøre det, må utryddes av jorden, 31-35.

Om Guds gjerningar. De er utellelige.
Våre gjerningar i verdiløse i seg selv.
Det er vanskelig å lære at vi er uduelige, mens alt er av Gud. Mange kritiserer Gud for det.

Hva er Guds gjerningar?

1. Skapelsen. Bibelen taler ikkje om evolusjon/ utvikling fra mindre til større vesen, og heller ikkje om at alt er tilfeldig. Den sier at alt er skapt og slik blkitt til ved Guds vilje.

Verden er full av det Gud skapte.

Bibelen sier at Gud skapte ved sitt ord: Salme 33, 9: Han talte og det stod der. 1. Mos 1,3: Da sa Gud. Da er det et under.

Det gjelder himmelrommet, stjernene – og de små atomer i våre legemer. Alt av Gud.

2. Jesu fødsel. Juleevangeliet er av Gud. Det var også et under – jomfruen fødte Guds egen Sønn.

Jes 7, 14; Mat. 1, 21ff. Luk 2.

3. Golgata. Påsken er det største under. Gud åpnet en vei for oss syndere. Det gjorde han ved å la Sønnen ta all dom og straff. Derfor kan alle komme.
Mange forbilder og profetier i GT om det. Ofringane. 1. Mos 22: Abraham ofrer Isak på Guds bud. Da så han en vër v. 13: Den ble stedfortreder for Isak. V. 14: Han kalte stedet Herren ser. Nynorsk utgave av 1921 har: Herren veit råd!
Jes 53. Sak 3,9. Joh. 19,30. 2 Kor 5, 18.

Katekismen 2. art. forklaring.

4. Personlig frelse. Det var en Guds gjerning da alt dette ble mitt. Vi har ingen ære for å at vi ble frelst. Gud gjorde alt. Salme 103, 3: Han som forlater all vår misgjerning.. v. 12: så langt som øst er fra vest – det er uendelig.

Kunne du får det til selv? Kan vi tilgi oss selv og dermed være fri?

Joh. 6, 29: Dette er Guds gjerning at dere skal tro. I nødens stund får jeg det heller ikkje til å tro. Hvordan kan jeg da tro?

Jes 55, 3: Hør, så skal sjelen leve. Hør mye om Jesus, les om hans død, syng om Golgata. Og troen fødes i hjertet. Rom. 10, 17.

Å, la aldri noensinne, korsets tre meg gå av minne.


Ingen kommentarer: