onsdag 26. november 2008

14.*

Salme 14*

David klager over den almindelige fordervelse blandt menneskene, 1-3, uttaler sin faste forvissning om at Herren vil straffe de ugudelige og hjelpe de undertrykte rettferdige, 4-6, og lenges hjertelig efter at han i nåde vil frelse sitt folk i nøden, 7.

Her er noen merkelige ord som kan virke harde på oss. Men de sier noe vesentlig som lett blir glemt. La oss stanse ved noe av det:

1. Der er en Gud, v. 1. Det er dårskap å mene noe annet. Bare dåren sier i sitt hjerte: Det er ingen Gud.

Alle folkeslag har hatt en gud de dyrker og en religion. Man trodde lenge at for eksempel australnegrene var uten religion. Til slutt viste det seg likevel at de hadde sine samlingar og tilbad guder langt inne i skogen. Mennesket er uhelbredelig religiøst, har en sagt.

Og mange vantro mennesker roper til Gud når de er i nød og nær døden. Det er lett å fornekte Gud når en klarer seg godt selv og alt går bra. Men i nøden – legemlig, menneskelig eller åndelig – er det bare én som kan hjelpe: Den Allmektige Gud. Men noen skammer seg over det når de igjen er kommet seg og det går bra. Da nekter de hårdnakket at de tenkte på Gud. Men noen kan også være så forherdet at de ikkje kaller på Herren i slike stunder.

Og dette: Hvem står bak alt som er skapt og som skjer? Har det begynt av seg selv? Noen evolusjonister er begynt å si at deres oppgave ikkje er å forklare hvordan det oppstod. Men de har store teorier om en utvikling som har skjedd, og de nekter likevel at en Gud har skapt det første liv. Men noen må ha stått bak og vært opphavet til alt.

Og Bibelen er klar: Gud er til, han lever, og han har gjort himmel og jord. Han eksisterer på trtoss av kritikk fra mennesker. Derfor skulle vi leve hver dag i denne bevissthet: Der er en Gud. Vi kan ikkje bevise hyam vitenskapelig. Guds eksistens er for høy for vår tankie. Men vi kan tro hans ord.

2. Gud er interessert i oss. Han ser ned fra himmelen, står det. Ingen ting kan unngå hans øye, Salme 139. Han ser alle menneskers barn, sier Salme 33, 13. Han ser om noen er forstandig, eller forstår (på engelsk). Her gjelder det ikkje vanlig menneskelig forstand, men om menneskene forstår at de lever under Guds øye og har med ham å gjøre.

Dernest ser han etter om noen søker Gud, eller spør etter de åndelige, guddommelige ting. Vi er flinke til å undersøke og spørre om de jordiske forhold og gjør hva vi kan for å få tak i dem. Hvordan er de fleste eller alle her?

3. Hva ser Gud? Hva er resultatet?

Det er ofte annerledes enn det vi ser. For han ser etter vår stilling for Gud. Og det resultatet han finner, har sin grunn i synden. Syndefallet er den meste grufulle dag i historien. Den førte mennesket bort fra Gud. Synden fører oss aldri nærmere ham, men alltid på avstand.

Alle er avveket, står det. Gud fant ingen som var etter hans hjerte. De har alle veket av fra hans vilje og bud. Og derfor er de fordervet, eller skitne (engelsk). Synden har gjort noe med oss og gjør det fremedeles. Mennesket blir verre og verre til lenger de lever i synden. Ytre sett kan mange være fine og pyntelige. Men Gud ser til hjertet. Ingen gjør godt, det er Guds dom. Også her tenker han i forhold til Gud. Selvsagt kan mange mennesker gjøre godt ting her i verden når vi bruker en menneskelig målestokk. Men da ligger lista altfor lågt. Gud måler oss med sin egen standard og moral. Og da er ingen ting virkelig godt i Guds øyne. Vi gjør tvert om urett gang etter gang.

Og vi er blitt så selvrådige at vi ikkje engang spør etter Gud og kaller på ham. V.4. Synden har blindet oss slik at vi ikkje ser Guds vei og vårt eget beste.

4. Hvorledes reagerer Gud på det?


Gud leter etter menneskene. Derfor sendte han sin Sønn til jord. Han bryr seg om oss. Det er bare på den måten vi kan bli fri og få en plass i Guds himmel. Herren kaller og leter – for å frelse. Luk. 19, 10. Han har allerede ordnet opp i alt det gale og skaffet oss en mulighet til å bli frelst. Sak. 13,1. På den dag skal det være en åpnet kilde… Dit kan du komme med din synd og urenhet og uvilje mot Gud. Og Jesus renser og gjør deg hvitere enn snø. Han tilgir alt når du kommer. Du vil nok møte motstand – både i deg selv og fra mennesker og djevelen. Men Kristus er den sterkeste.

Gud sendte Jesus ved juletid og i påsken, der sier han: Alt er ferdig. Nå sender han kall, og ber oss å svare ja. Hva har du svart?


Ingen kommentarer: